Vad behövs till en frack och hur ska delarna bäras.

Om du bor i en liten stad och bara ska göra dig i ordning för en mindre studentbal kan det tyckas onödigt att studera frackens regler i detalj då det förmodligen är få personer som ser dig som kan någonting i ämnet. Personligen tycker jag att det är lite kortsynt när man trots allt i regel lägger ut minst en halv tusenlapp första gången fracken ska bäras. Om det kostar så mycket kan man lika gärna passa på att lära sig lite först så att man får valuta för pengarna.

Så, vad ska finnas till en frack? Här är en lista:

 • Frackrock
 • Frackbyxor med revärer
 • Vit väst
 • Skjorta med stärkt bröst och manschetter
 • Vit fluga (svart fluga bärs av serveringspersonal)
 • Hängslen
 • Manschettknappar
 • Frackknappar (Till skjortbröstet)
 • Kragknappar (En fram, en bak)
 • Svarta strumpor
 • Svarta lackskor
 • Vit näsduk

  Extraprylar som inte är nödvändiga men som ger ett bättre totalintryck:

 • Vita hadskar
 • Fickur
 • Cylinderhatt
 • Vit nejlika
 • Ärmhållare
 • Svart mantel
 • Vit sidenhalsduk


  Frackrock: Frackrocken är oftast svart men kan ibland även vara marinblå. Om det sitter ett litet band mellan de två knapparna på rockens främre insida ska detta avlägsnas när fracken bärs. Fracken ska alltså inte vara knäppt förutom möjligtvis när denna hänger på galgen.

  Frackbyxor: Frackbyxorna ska vara i samma färg som Frackrocken. De har pressveck och utmed sidorna löper revärer. De hålls uppe med hängslen. Undvik för långa byxor då dessa oftast blir lite pösiga vilket inte passar in i en frack. Byxorna ska gå till golvet när man inte har skor på sig. Det är dock inte så farligt om de går högt upp i midjan. Tvärtom, byxkanten ska döljas så mycket så möjligt av västen.

  Vit väst: Vissa personer brukar använda gördel, några till och med i färg som matchar damens klänning. Undvik detta om du inte ska delta i en danstävling. Det korrekta är att använda en vit väst. Tänk på att den ska ha fickor om du vill ha fickur. Oftast medföljer en svart väst när man köper en begagnad frack men denna används vid begravningar, vid vissa akademiska högtider och i strikt manliga sällskap. Det brukar oftast stå på inbjudan om svart väst ska bäras. Det är mycket ovanligt nu för tiden att en väst har rygg. Erfarenhet säger att en rygglös väst är att föredra om man inte tycker speciellt mycket om blöta skjortor. VIKTIGT: Västen ska sluta som högst samma höjd som och som lägst en cm under rocken.

  Skjorta: Skjortan är vit och har stärkt bröst samt stärkta manschetter. De har lös eller fast krage. Den med lös krage brukar vara lättare att stryka och stärka men man får räkna med att skaffa nya kragar lite då och då. (Kragarna brukar som nya kosta kring 100 kr men detta kan variera rätt kraftigt.) Ungefär en cm av manschetterna ska synas under rocken. Det finns de som använder smokingskjortan med räfflat bröst till fracken men detta brukar inte anses vara lämpligt.

  Fluga: När man bär frack privat är flugan vit. Svart fluga bärs endast av serveringspersonal. Vad gäller flugor i damens färger, se kommentarer till västen. Det går att köpa färdigknutna flugor men om jag tillåts uttrycka min personliga åsikt vill jag avråda från att använda dessa. De är helt enkelt för perfekta. En äkta fluga är enkel att knyta och med lite träning ser den riktigt snygg ut. (Man knyter helt enkelt en vanlig rosett och rätar till ändarna så att de ser snygga ut.) Tidningen "Folkdansaren" har en bra sida med instruktion. Se till att du får en fluga som har rätt längd. Om det är svårt finns det flugor som kan knytas och sedan förlängas eller förkortas på samma sätt som fuskflugorna. Flikarna på kragen sätts bakom flugan.

  Hängslen: Fungerar som hängslen alltid gjort. Bärs över skjortan och under västen i vanlig ordning. Vill man ha lite stil så finns hängslen som har knapphål i stället för krokodilmunnar.

  Manschettknappar: Fungerar som manschettknappar alltid gjort. Försök att inte överglänsa värdinnans smycken.

  Frackknappar: Behövs för att knäppa skjortan som normalt bara har knapphål. Dessa knappar brukar ofta vara prydda med pärlemor. Det brukar behövas 2-3 stycken.

  Kragknappar: Behövs bara om du har en skjorta med lös krage. En fram och en bak. Dessa göms av flugbandet.

  Svarta strumpor: Tunna strumpor är att föredra. De ska gå så högt att benen inte syns när man sitter.

  Svarta lackskor: Jag har hört många bud om vilka skor som anses passande till frack. Det senaste och mest tillförlitliga var dock att lackskor är det mest korrekta. Tänk på att de ska vara bekväma att dansa i om du tycker om sådana aktiviteter.

  Vit näsduk: För frackrockens bröstficka. Viks på ett antal olika sätt. Här är ett.


  Vita handskar: Tunna handskar i skinn är mycket elegant men ovanligt i Sverige. Bärs till dansen men inte när man äter.

  Fickur: En snygg tillsats. Vill man fuska kan man dra en kedja till västfickan men det kan bli pinsamt om någon frågar efter tiden. Det är för övrigt allmänt accepterat att bära armbandsur (om man har något snyggt) men personligen tycker jag att det är väldigt obekvämt ihop med de stärkta manschetterna. Enligt äldre etikettböcker fästs klockkedjan i hängslena medan uret läggs i byxfickan vilket jag själv aldrig sett.

  Cylinderhatt: Mycket snyggt om man hittar en som passar bra. Undersök dock om det finns något bra ställe att ställa den på när man kommit in. Det är inte roligt att behöva bära hatten i handen i onödan. Den skall definitivt inte sitta på huvudet inomhus.

  Vit nejlika: Ett oerhört enkelt sätt att visa stil. Det är dessutom väldigt snyggt. På frackrockens slag finns vanligen ett hål för blommor.

  Ärmhållare: Bra att ha om dina skjortärmar är för långa.

  Slängkappa: Om det är kallt ute kan det vara trevligt att ha något att svepa om sig (eller sin dam om man är gentleman) och då passar en paletå eller en slängkappa bra. Om man tycker att detta är svårt att få tag på duger en vanlig ytterrock bra.

  Vit sidenhalsduk: Används oftast för att hålla dig varm runt halsen.

  Tillbaka till fracksidan

  Oklarheter eller fel? Skriv till info at frackvett.se. Glöm inte att byta ut " at " mot "@".

  19/3-2006