Hyra, köpa begagnat eller köpa nytt

Det finns flera alternativ när man ska använda frack:

Hyra

Att föredra när man endast ska använda frack några få gånger i sitt liv. Vänd dig till en välsorterad herrekiperingsaffär eller en bröllopsklädesaffär. Att hyra en frack kostar uppskattningsvis 1000-1500 kr, inklusive tillbehör.


Köpa begagnat

Ett bra sätt om man har mycket tid. Framförallt rekommenderas second handaffärer. Ofta får man gå till flera ställen innan man hittar en frack som sitter någorlunda bra. Däremot kan det vara lättare att hitta tillbehör som inte är så storleksberoende, såsom flugor, hängslen och knappar.

Fördelen med att köpa en begagnad frack är förstås kostnaden, men det finns vissa nackdelar också. Begagnade frackar är ofta mycket varmare än nya, vilket kan vara till nackdel om man ska på bal. Man måste vara noga med att syna fracken efter skador. Särskillt sidenslagen brukar kunna vara utsatta för slitage. Det kan även vara svårt att få fracken fri från lukten av gamla kläder.


Köpa nytt

Du får en bra frack som passar dig men du får räkna med att lägga ut någon tusenlapp till. Faktum är att en frack (rocken och byxorna) inte behöver kosta mer än en vanlig kostym av rimlig kvalitet. Givetvis går det bra att blanda begagnat och nytt. Det som brukar vara svårast att hitta begagnat i bra passform och skick är frackrocken, byxorna, skjortan och västen.


Låna

Ofelbart billigast. Du ska givetvis vara än mer rädd om en lånad frack än om din egen.


Gå tillbaka

Oklarheter, fel eller frågor. Skriv till info at frackvett.se. Glöm inte att byta ut " at " mot "@".

28/4-2006